Platform Dementie NHN

Pak de handschoen op

Wat kan de gemeente doen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers? Dat is een vraag voor veel gemeenten nu ze in 2015 verantwoordelijk worden voor een groot aantal zorgtaken. Alzheimer Nederland ondersteunt gemeenten met een handreiking, die op 6 juni is gepubliceerd op www.pakdehandschoenop.nl.
Met de praktische tips en inspirerende praktijkvoorbeelden van andere gemeenten op de website kunnen beleidsambtenaren en gemeentebesturen aan de slag om de ondersteuning goed te regelen.

Kwetsbare groep
Gemeenten worden verantwoordelijk voor onder meer dagbesteding, dagbehandeling en casemanagement in de wijk. Ook organiseren zij respijtzorg om (overbelaste) mantelzorgers op adem te laten komen. Mensen met dementie vormen een kwetsbare groep, die er vaak niet mee geholpen zijn om met andere gemeentelijke doelgroepen over één kam geschoren te worden. De handreiking dementie voor gemeenten legt uit waarom.

Pak de handschoen op
Alle gemeenten in Nederland ontvangen een brief van de regionale afdelingen van Alzheimer Nederland over de website www.pakdehandschoenop.nl. Ze worden uitgenodigd de handschoen op te pakken tegen dementie, door de website te bezoeken en het handreiking op te vragen.
« Terug