Platform Dementie NHN

Bewegen op Maat

Diverse onderzoeken laten zien, dat bewegen een gunstige invloed heeft op de werking van de hersenen. Dat hoeft overigens niet heel intensief te zijn: wandelen, fietsen of tuinieren zijn wat dat betreft net zo goed als bijvoorbeeld hardlopen, schaatsen of fitness.Het Netwerk Dementie Noord-Holland heeft een project gehad om mensen met (een vermoeden van) dementie te stimuleren om in beweging te komen: Bewegen op Maat. Op verschillende plekken in de regio waren er  beweegactiviteiten speciaal voor deze groep. Het aanbod verschilde per locatie en was mede afhankelijk van het aantal deelnemers en het seizoen. Er werden groepsactiviteiten aangeboden, maar cliënten kunnen ook individueel sporten, onder begeleiding van instructeurs die zijn getraind in het omgaan met mensen met dementie. Sommige cliënten komen alleen, maar was ook mogelijk om lessen te volgen met een mantelzorger of een vrijwilliger. Kijk hier voor een impressie!
De activiteit was aangepast aan het eigen tempo en het eigen niveau. Het gaat niet om de prestatie, maar om het actief bezig zijn. Maar het is natuurlijk een enorme opsteker voor het gevoel van eigenwaarde om te ervaren dat men fysiek nog best kan meekomen, in een periode dat men verder alleen maar achteruitgang ervaart.

Voor wie?
Bewegen op Maat was bestemd voor mensen met (een vermoeden van) dementie die nog graag actief bezig zijn of de behoefte hebben om te bewegen, hetzij zelfstandig wonend, hetzij wonend in een zorginstelling.  Er was geen indicatie nodig.

De kosten
De kosten voor deelname kunnen per locatie verschillen, afhankelijk van het aanbod en komen in principe (net als een normale sportclub of sportschoolabonnement) voor rekening van de deelnemer. De locaties bieden een flexibele abonnementsconstructie met een minimale opzegtermijn.

Aanmelden
Bewegen op Maat werd aangeboden op de volgende locaties. U kunt contact opnemen met deze sportscholen om te vernemen of u hier nog steeds terecht kan voor aangepast sporten voor mensen met (beginnende) dementie:  

- FM  Healthclub in Heerhugowaard, telefoon 072-534 5525 (contactpersoon Amanda 
  Hagenaars)
Dorssport Heiloo in Heiloo, telefoon 072-5330403 (contactpersoon Karin Stam)
- Frits van der Werff Sportinstituut, in Hoorn, telefoon 0229-217364 (contactpersoon Annelies Visje) 
- Steady Fit Sports & Healthcenter, in Schagen, telefoon 0224-214 846 (contactpersoon
  Remco van Wel)
- Dynamic Fit, in Alkmaar, telefoon 072-5156263 (contactpersoon Frank Al)
- FysioSport WFO, in Wervershoof, telefoon 0228-582270 (contactpersoon Annemarie
  Metselaar)

 
« Terug