Platform Dementie NHN

Gemeenten

Gemeenten hebben een belangrijke rol in het vormen van een dementievriendelijke samenleving. Wij geven u graag zoveel mogelijk relevante informatie waarmee uw lokaal kunt werken aan goed beleid en uitvoering van zorg en ondersteuning voor bewoners met dementie en hun naasten. Het kan hierbij om grote en kleine activiteiten gaan.
Het Netwerk Dementie NHN vindt dat een gemeente in Noord-Holland Noord dementievriendelijk is, als ergens in een notitie, motie of ander document dat brede lokele instemming heeft, staat dat de betreffende gemeente hiervoor gekozen heeft. Deze gemeenten zijn donkeroranje gekleurd op ons kaartje.
Gemeenten kunnen er daarnaast ook voor kiezen om bij de landelijke campagne Samen Dementievriendelijk aan te sluiten; het Netwerk stimuleert gemeenten daar ook toe. 

Gemeenteraadsverkiezingen
Kijk hier hoe je daarbij rekening kan houden met mensen met dementie. Voor de gemeentesecretaris is er dit document geschreven en er is een persbericht. Voor mensen met dementie en hunnaasten is er een speciaal filmpje over stemmen gemaakt.

Beleid
 • Weet u bijvoorbeeld hoeveel mensen met dementie er in uw gemeente wonen? En weet u hoeveel mensen dat in 2040 zullen zijn? Klik dan hier voor de cijfers.
 • Ook Alzheimer Nederland heeft prachtig materiaal om u te helpen; bekijk deze informatie.
 • Alzheimer Nederland heeft een kort stappenplan voor gemeenten geschreven om dementievriendelijk te worden.
 • Als een gemeente de sticker Samen Dementievriendelijk wil ontvangen, dan kun je hier lezen wat daar bij komt kijken.
Voorbeelden
 • In Brabant wordt al jaren gewerkt aan dementievriendelijke gemeenten. Leer van hun ervaringen en kijk op hun website.
 • In de gemeente Veghel werd een filmpje gemaakt over dementievriendelijkheid.
 • Train de medewerkers van gemeenten online over de basisprincipes van het omgaan met dementie.
 • Het zit soms in de kleine dingen: stoeptegels die mensen met dementie helpen de weg te vinden.
 • Openbare ruimten zó inrichten dat ouderen meer bewegen.
Ondersteuning van gemeenten door het Netwerk Dementie NHN
We willen gemeenten zoveel mogelijk ondersteunen bij hun activiteiten om de dementievriendelijke samenleving te realiseren!
 • Aansluitend hierop worden de beleidsambtenaren dementie regelmatig uitgenodigd om verder te praten over welke behoeften gemeenten hebben aan informatie en ondersteuning. Er worden ervaringen uitgewisseld door gemeenten onderling en er is geïnventariseerd wat het Netwerk verder kan doen. Het Netwerk doet dit in overleg met de landelijke campagne Samen Dementievriendelijk.
   

« Terug