Platform Dementie NHN

Welkom op de website van het Netwerk Dementie Noord-Holland Noord

Coronavirus

Als Netwerk proberen wij ook mee te werken aan het verminderen van de gevolgen van het Coronavirus voor mensen met dementie en kwetsbare ouderen. Dat doen we nu vooral door het delen van relevante informatie:

Overzicht van de technologische mogelijkheden in de zorg in acht thema's: 
Communiceren, Zelfstandigheid, Zinvolle dagindeling, Informatievoorziening, Kwaliteit van zorg, Hygiëne en besmetting, Zorg voor waardig sterven, Organisatie van zorg. Klik hier om het boekje te kunnen downloaden.

Sociaal contact
Geen bezoek, geen dagactiviteiten, geen clubjes en geen sport. Dit vergroot de kans op eenzaamheid van cliënten met dementie en hun mantelzorgers. Hoe houd je contact? In deze tijd van smartphones en tablets is digitaal contact een handig alternatief. Maar er zijn ook andere alternatieven die mensen kunnen ondersteunen in deze verwarrende tijd. Daarom hebben we hieronder een aantal opties nog even op een rijtje gezet; zowel die in Noord-Holland Noord als die er landelijk zijn:

Noord-Holland Noord
Het Mantelzorgcentrum heeft alle mogelijke ondersteuning in De Kop van Noord-Holland en een deel van de Regio Alkmaar verzameld in hun speciale Coronanieuwsbrief. Lees deze hier. 

Vragen over dementie, corona en gezondheid
Op de website Dementie.nl staan de meest gestelde vragen over dementie, corona en gezondheid. Nieuwe vragen en antwoorden worden dagelijks geactualiseerd.

Landelijk
Met vragen of voor een luisterend oor zijn er verschillende landelijke telefonische hulplijnen:

 • De Luisterlijn (0900 – 0767) is 24/7 bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek of luisterend oor. 
 • Ouderen die zich zorgen maken over het coronavirus, vragen hebben of gewoon graag een praatje willen maken kunnen bellen met: 
  ​* ANBO (0348 – 46 66 66),  
  * KBO-PCOB (030 – 3 400 600) 
  * Rode Kruis (070 – 4455 888)
  * Voor wekelijkse contactmomentjes kan ook de Zilverlijn van het Ouderenfonds benaderd worden. 
 • Voor mantelzorgers is er de Mantelzorglijn (030 – 760 60 55).


Helpdesk voor ouderen 
Vanwege het coronavirus start het Ouderenfonds samen met VodafoneZiggo en Samsung de gratis Helpdesk Welkom Online. De Helpdesk geeft antwoord op vragen van ouderen over in contact blijven met elkaar!  
Juist nu is online contact nog belangrijker. De Helpdesk Welkom Online beantwoordt vragen zoals: hoe kan ik videobellen, hoe houd ik contact via social media en hoe kan ik online spelletjes spelen met anderen? En wij helpen u ook met vragen als: waar vind ik de laatste informatie over het coronavirus?

Tijdelijk gratis Familienet voor zorgorganisaties
Normaal gesproken wordt Familienet aangeboden in abonnementsvorm. We bieden Familienet nu gratis voor 4 maanden aan zorginstellingen die nog geen Familienet hebben. Je kunt daarna gewoon weer stoppen. We moeten elkaar helpen, hopelijk steunt dit jullie, de zorgmedewerkers en de familie die nu niet “live” op bezoek mag. 

Waarom Familienet gebruiken tijdens deze corona crisis?

 • Deel eenvoudig met alle familieleden praktische informatie over bijvoorbeeld het coronavirus.
 • Deel veilig mooie foto’s en video’s van de cliënt, dat waardeert familie enorm omdat ze minder of zelfs helemaal niet op bezoek kunnen komen.  
 • Gebruik het “Groepsbericht” om met tientallen familieleden tegelijk een bericht te delen, handig in deze drukke tijden.  

Klik hier om als zorgorganisatie Familienet te starten.

Laagdrempelige informatie over Corona 
Pharos heeft materialen ontwikkeld om duidelijke en laagdrempelige informatie te geven over het Coronavirus. Ook is er informatiemateriaal beschikbaar voor anderstaligen. Kijk op de website van Pharos.  

Alle oplossingen tegen eenzaamheid door Corona
ACTIZ heeft aal dingen die zijn bedacht om de extra eenzaamheid die door Corona is ontstaan te verminderen. Klik hier om de inventarisatie te lezen.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het Netwerk Dementie Noord-Holland Noord is een samenwerkingsverband van 23 zorginstellingen, welzijnsorganisaties en de regionale afdelingen van Alzheimer Nederland. Samen zetten we ons in om de zorg voor mensen met dementie en hun naasten in onze regio structureel te verbeteren. Dat doen we door onze kennis te delen en samen te werken en door samen projecten op te zetten en uit te voeren. Dat is nodig want het aantal mensen met dementie in deze regio (Regio Alkmaar, West-Friesland en Kop van Noord-Holland) zal de komende 40 jaar bijna verdubbelen.Voor wie?

Voor wie?
De website is in eerste instantie bedoeld voor medewerkers en vrijwilligers van organisaties die bij het Netwerk zijn aangesloten en natuurlijk ook voor alle anderen die geïnteresseerd zijn in onze activiteiten.

Wilt u meer algemene informatie over dementie, over de ondersteuning van mantelzorgers of over de mogelijkheden voor zorg en ondersteuning? Via de button ‘Over dementie’ rechts bovenaan wordt u direct doorgelinkt naar de website van Alzheimer Nederland. Of kijk op de pagina ‘links’ voor meer interessante en nuttige websites. 
Voor meer informatie over de inzet van een casemanager dementie kunt u links bovenaan de knop aanklikken.