Platform Dementie NHN

Kennisbank bewegen

Inventarisatie beweegactiviteiten dementie Noord-Holland Noord

In de regio zijn er al verschillende initiatieven op het gebied van bewegen. Een overzicht daarvan (met een korte omschrijving en de namen van de contactpersonen) is hier te downloaden.

Mini-colleges Erik Scherder

Op de website Universiteit van Nederland zijn verschillende korte colleges te zien waarin neuropsycholoog prof. dr Erik Scherder uitleg geeft over het effect van bewegen op de hersenfuncties.
De volgende colleges staan online:
- Gaat je geheugen kapot als je te veel voor de televisie hangt?
- Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen?
- Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert?
- Waarom vernietigt vanillevla onze hersenen?
- Hoe brengt muziek het verleden dichterbij?

Toetsstenen bewegen Inspectie voor de Gezondheidszorg

Vanaf 2015 zal de Inspectie voor de Gezondheidszorg organisaties toetsen op hun beweegbeleid. Daarvoor heeft de Inspectie 7 toetsstenen opgesteld. Meer informatie over de toetsstenen is hier te lezen.

 

Meer halen uit revalidatie

Er wordt bezuinigd de laatste jaren en dat geldt zeker ook voor de fysiotherapie. Een revalidant heeft recht op vergoeding van 420 minuten fysio per week, maar dat betekent niet dat hij of zij de rest van de tijd stil moet zitten. Integendeel. Raatjes en Van Balen, verzorgenden van zorggroep Groningen, ontwikkelden een model waarin iedere betrokkene bij het revalidatieproces, en niet in de laatste plaats de cliënt zelf, toewerkt naar hetzelfde doel: binnen zes weken weer veilig functionerend naar huis. Ze wonnen met hun methode de V&VN Zorgaward. Lees hier meer over hun methodiek 
 
« Terug