Platform Dementie NHN

Publiekscampagne Noord-Holland Noord dementievriendelijk

Op 31 oktober 2019 organiseren we de inspiratiebijeenkomst Duik Dieper in de dementievriendelijke samenleving. Voor alle professionals en vrijwilligers van gemeenten, bedrijven, organisaties en clubs en verenigingen die actief bezig zijn met de dementievriendelijke samenleving of die daar interesse in hebben. Klik hier voor de uitnodiging.

In 2019 en 2020 organiseren we de Publiekscampagne Noord-Holland Noord dementievriendelijk; we doen dit samen met de landelijke organisatie Samen Dementievriendelijk.

Op 19 januari was de start van de bijzondere actie Zegiets.nl; zie hier de korte raportage die TV NH maakte.

Op 10 januari vond de officiële start van de Publiekscampagne in Schagen plaats met het aansnijden van de taart met daarop de dementievriendelijke organisaties in Noord-Holland Noord, door wethouder Sigge van der Veek van Schagen. Vanaf dat moment staat ook het Google kaartje op de website van het Netwerk dementie NHN.

De gemeente Schagen is één van de 11 gemeenten in Noord-Holland Noord die er hard aan werkt om een dementievriendelijke gemeente te worden. Daarom organiseren zij tussen 7 en 27 januari allerlei activiteiten om aandacht te geven aan dementie.
Op 10 januari stonden de vier raadsleden die dementie-ambassadeur zijn voor Schagen, van 10.00 – 13.00 uur achter een informatiestand. Bezoekers konden daar de gratis online training GOED omgaan met dementie van 15 minuten doen of kunnen zelf een geheugentest doen. Ook waren de vrijwilligers van Alzheimer Nederland en twee casemanagers van Geriant zijn aanwezig, om vragen te beantwoorden en informatie te geven.
14 medewerkers van organisaties die meedoen met de Publiekscampagne, konden op 10 januari zelf ervaren hoe het is om dementie te hebben door het dragen van de Virtual Reality Bril Dementie. Met deze ervaring kunnen zij nog beter uitdragen waarom het belangrijk is dat Noord-Holland Noord dementievriendelijk wordt. Eén van hen was wethouder Sigge van der Veek die daarna om 10.30 uur het startschot van de Publiekscampagne gaf. Om 11.00 uur trad tenslotte ook nog het Schagens Geheugenkoor Op Eigen Wijze op.

Op 21 september (Wereld Alzheimerdag) organiseerden we al de kick-off van de campagne in Alkmaar tijdens de enerlaatste Kaasmarkt van dit seizoen. Daarbij ging onze actiepagina live, overhandigde dementievriendelijke gemeente Alkmaar het stokje over aan Schagen, deelde de kaasmeisjes vergeetmenietjes uit en vertelde kaasdrager Perry waarom hij de online training omgaan met dementie gedaan heeft. Zie hier een korte filmimpressie van de kick-off.
Welke organisaties hebben al aangegeven mee te doen?
Warm Thuis                                        Gemeente Opmeer                             
Martha Flora Hoorn                            Gemeente Medemblik                         
Woonzorggroep Samen                     Gemeente Drechterland                      
Omring                                               Gemeente Stede Broec                       
Magentazorg                                      Gemeente Enkhuizen                           
Vrijwaard                                            Gemeente Alkmaar                              
De Vleugels (Zorgcirkel)                    Gemeente Schagen                              
Wilgaerden                                         Gemeente Hoorn                                  
Geriant                                               Gemeente Koggenland
Wonen Plus Welzijn                           Gemeente Hollands Kroon
De Pieter Raat Stichting                     Gemeente Heerhugowaard
Zorggroep Tellus                                Gemeente Den Helder
Viva!Zorggroep                                   Humanitas Noord-Kennemerland
MEE & de Wering                               Turkse Stichting Hoorn          
Rabobank West-Friesland                  Humanitas Kop van Noord-Holland
Vrijwilligerspunt West-Friesland         Wijkcentrum Daalmeer
Terramor Uitvaartzorg                        Dorssports Heiloo
GGD Hollands Noorden                     Mantelzorgcentrum
Triade Huis vd Kunsten
Afscheidshuis De Vlindertuin  
Comfort en Welzijn Den Helder
Fysiotherapie Soembastraat  
St. Present Den Helder & Texel 
St. Welzijn Bergen
Wijkcentrum De Oever
Alzheimer Nederland, afd. West-Friesland
Alzheimer Nederland, afd. Noord-Holland Noord
Alzheimer Nederland, afd. Noord-Kennemerland                                                      

Campagnedoelen NHN
We nemen de doelstellingen van de landelijke campagne over en vertalen die naar de context in Noord-Holland Noord. De doelstelling van de regionale publiekscampagne Noord-Holland Noord Dementievriendelijk is dan:
 
 • bewustwording van wat dementie is en het grote aantal mensen dat het betreft
 • de basis leren in omgaan met mensen met dementie
 • weten hoe je mensen met dementie èn hun naasten kan ondersteunen

Hoe doen we dat?
 • het stimuleren van mensen om zich aan te melden op de actiepagina NHN van de website Samen Dementievriendelijk en daar één van de gratis online trainingen te doen
 • het stimuleren van gemeenten, bedrijven en (vrijwilligers)organisaties om dementievriendelijk te worden en de sticker en het predicaat ‘Dementievriendelijk’ te verkrijgen
 • het aanbieden van trainingen over (Omgaan met) dementie aan medewerkers en vrijwilligers van bedrijven en organisaties
 • het geven van informatie over dementie en tips in het omgaan met dementie
 • het delen van voorbeelden van dementievriendelijke organisaties
 • het krijgen van zoveel mogelijk aandacht voor dementie door het organiseren van lokale, regionale en bovenregionale activiteiten rondom dementie
   
Concreet:
We behalen 30.000 registraties van inwoners uit Noord-Holland gedurende de campagneperiode op de speciale NHN pagina op de website van Samen Dementievriendelijk. Dit is ongeveer 5% van de inwoners in Noord-Holland Noord. Zoveel mogelijk van deze 30.000 mensen doen ook tenminste 1 online training op de actiepagina van de website.

 We hebben deze 'weggeefkaartjes', een poster en een advertentie gemaakt om mensen te attenderen op de actiepagina waar ze de gratis online training over dementie kunnen doen! Je kunt ze hier bestellen .
jhlkjh
   
 

 
« Terug