Platform Dementie NHN

Spreken over Vergeten

Het Netwerk Dementie heeft het boekje Spreken over Vergeten ontwikkeld. Onder aanvoering van Paul-Jeroen Verkade van Geriant, heeft een kleine werkgroep met medewerkers het boekje gemaakt met subsidie van het Deltaplan Dementie. De werkgroep bestond uit: de organisaties van het Netwerk Dementie NHN: Omring, De Pieter Raat Stichting, Alzheimer Nederland, afdeling West-Friesland en Zorgcirkel, NIVEL en Vilans. Mensen met dementie zelf zijn ook betrokken bij het tot stand komen van het boekje.
Paul-Jeroen Verkade vertelt in dit interview over Spreken over Vergeten. Het boekje is op 19 november 2018 tijdens het Deltaplan Jaarevent, overhandigd aan Gerjoke Wilmink, directeur-bestuurder van Alzheimer Nederland, en Hansje Pontier, voorzitter van Dementie Netwerk Nederland (DNN).
                                                                                                                                       


Spreken over Vergeten is een boekje voor mensen met geheugenproblemen en/of een begin van dementie. Het helpt hen na te denken over wat zij belangrijk vinden en over hun wensen, die van het moment én die in de toekomst. Het boekje maakt het makkelijker om hierover te spreken met mensen die belangrijk voor hen zijn. En ze kunnen hun wensen opschrijven zodat naasten weten wat voor hen van waarde is. Dat kan goed van pas komen als mensen met dementie het later zelf niet meer kunnen vertellen.

Mensen met beginnende dementie kunnen het boekje zelf invullen of samen met iemand die ze vertrouwen. Ze hoeven  het niet van voren naar achteren in te vullen, maar vullen in wat ze belangrijk vinden. De vragen waar ze over na willen denken vullen ze gewoon later in.
Mensen kunnen zelf bepalen met wie ze de informatie uit Spreken over Vergeten willen delen. Het advies is om dat te doen met de mensen die belangrijk voor hen zijn. Naast bijvoorbeeld de partner, kinderen of goede vrienden, kunnen dit de huisarts, casemanager dementie of wijkverpleegkundige, zijn. Zo kunnen mensen om iemand met dementie heen, rekening houden met de inhoud van Spreken over Vergeten.

Voor professionals en vrijwilligers die mensen met dementie en hun naasten ondersteunen, kan Spreken over Vergeten een mooie manier zijn om in gesprek te gaan en om zo goed rekening te kunnen houden met persoonlijke voorkeuren. Paul-Jeroen Verkade heeft in dit interview aan

Het boekje is er in een papieren en in een digitale versie. Op de website www.sprekenoververgeten.nl is het boekje te bestellen of te downloaden.

  
« Terug