Slaap lijkt goed tegen Alzheimer
Na een nacht slapen neemt de hoeveelheid van een schadelijke 'alzheimereiwit' in ons hersenvocht af. Wanneer iemand een nacht wakker blijft, gebeurt dat niet. Dit blijkt uit een onderzoek van het Radboud Alzheimer Centrum, dat mogelijk werd gemaakt door Alzheimer Nederland. Het alzheimereiwit, ook wel amyloid genoemd, speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van alzheimer. Dit onderzoek is daarmee een aanwijzing dat chronisch slaaptekort de kans op de ziekte vergroot.Onderzoekers van onder andere het Radboud Alzheimer Centrum in Nijmegen bekeken het effect van slaaponthouding bij mannen tussen de 40 en 60 jaar. In totaal namen 26 gezonde mannen deel aan de studie. Allemaal bleven ze een nacht in het ziekenhuis. De helft van de groep mocht slapen, de andere helft moest 24 uur wakker blijven. Tijdens de nacht werd hun hersenactiviteit gemeten en werd een aantal keer hersenvocht afgenomen. Bij de mannen die gewoon mochten slapen, daalde de hoeveelheid amyloid. Bij de mannen die wakker moesten blijven, bleef de hoeveelheid van het eiwit nagenoeg constant.
Actieve hersencellen
De wetenschappers vermoeden een relatie tussen activiteit van hersencellen en amyloidproductie. Uit hersenonderzoek is gebleken dat het meeste amyloid wordt afgezet in wakkere hersendelen. Een andere mogelijke verklaring is dat tijdens normale slaap het brein gezuiverd wordt van schadelijks stoffen.
Gea Broekema, directeur van Alzheimer Nederland noemt het onderzoek 'mooi en belangrijk', maar: 'Er is nog veel onderzoek nodig. Voor mensen met slaapproblemen is dit onderzoek daarom nog niet relevant. Want we weten niet hoe belangrijk slaapgebrek precies is voor het ontwikkelen van alzheimer. Als we daar meer helderheid over hebben, moeten we achterhalen wat de behandeling van slaapproblemen voor effect heeft.'
« Terug